Šlehačkové plněné rohlíčky:
50 dkg hladké mouky, 25 dkg Hery, 1/4 l šlehačky, trochu soli, marmeláda
Vypracujeme těsto, necháme 2 hodiny v chladu odpočinout. Po částech vyválíme placku asi 3 mm silnou a vykrajujeme kolečka. Plníme marmeládou a zatočíme do tvaru rohlíčků a upečeme. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru.
(Zdroj:Zuzka)

ČOKOLÁDOVOKAŠTANOVÉ KOŠÍČKY
2x tyčinka ledové kaštany,1/2 Hery, 2x čokoláda na vaření, 200g mletých ořechů vlašáků, moučkový cukr, rum, menší paírové košíčky, něco na ozdobu (ořechy baravné kuličky a pod)
Rozehřejeme čokoládu, Heru a Kaštany ve vodní lázni. Vedle si připravíme nam,leté ořechy s rumem a cukrem (hustší kaše)

Do košíků vlejeme na dno čokošku pak lžičkou nandáme hrudku smesky z ořechů a navrch zas čokošku. Ozdobíme a šup s tím do lednice
(Zdroj: Kaata)

Burgundské malinové věnečky (časopis Diana recepty č. 17 2006)
3 vejce, 250g mouky, 250g moučkového cukru, 250g másla nebo margarínu, 2 lžíce rumu, marmeláda,3 lžíce jablečného sirupu
Žloutky zpracujeme s 50g cukru, moukou a tukem, nechat nejméně 1 hodinu odpočinout v chladu.
Z bílků, zbylého cukru a rumu ušleháme velmi tuhý sníh. Bílkovou hmotou nastříkáme okolo kolečka, vykrojeného z těsta, věneček.
Pečeme 12 - 15 minut na 175 C (horkovzduch na 160 C).
Po vychladnutí naplníme vnitřky věnečku rozehřátou marmeládou se sirupem (můžeme přidat trochu třešňovice).
(Zdroj:Mirka)

Pusinky Čoko
140g cukru, 2 bílky (sníh), 100g ořechů nebo mandlí (já dělám s mandlema), 100g čokolády
Ušlehat bílky, vmíchat cukr a strouhanou čokoládu a ořechy. Upéct.
(Zdroj: Mirka)

Vínové koláčky:
300g hladké mouky speciál (může být i obyč hladká), 250g hery, 7 lžíc bíleho vína
Vše zamícháme na křehké těsto, které se nechá min. 4 hodiny odležet v lednici (ideálně večer se umíchá, a druhý den se peče ).
Těsto se vyválí tak na tloušťku 4mm, vykrajují se tvary dle libosti (odporučuji používat spíš menší formičky - srdíčka a pod.)
Pečeme v předehřáté troubě na 180-200°C do růžova. (Koláčky se nafouknou a lehce zhnědnou ).
Obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem
(Zdroj: Marylka)

Perníčky
3 vejce
200g práškového cukru
6 pol.lžic tekutého medu
100g Hery
600g hladké mouky (prosáté)
1 lžička sody bicarbony
1 lžička kypřícího prášku do perníků
1/2 sáčku koření do perníku např. Kotanyi Perník medový
2 vrch.lžíce kakaa

POLEVA:
1 bílek
130g prosátého cukru moučka

Vajíčka, cukr a Heru dobře promícháme, přidáme med, kakao a koření. Mouku prosejeme, promícháme se sodou a práškem do perníku, vlejeme tekutou směs a rukou vypracujeme těsto. Zabalíme do mikrot. folie a dáme do lednice nejméně na 12 hod.
2-3 hodiny před pečením vyndáme těsto z lednice do teplé místnosti. Potom ho prohněteme na pomoučeném vále a vyválíme na 2-3mm a vykrajujeme tvary. Pečeme na pečícím papíře v troubě 170 -200C.
V prvních 2 minutách troubu neotvíráme. Po vyndání z trouby potřeme horké perníky rozšlehaným vejcem.
Poleva: Bílek se vyšlehá na tuhý sníh a přidá se cukr. Když je polevá dobrá, tak se tečka udělaná na talíři nerozteče a za chvíli ztvrdne.Když je řídká, přidá se cukr, když tuhá tak citronová šťáva. Hodně tuhou se dobře zdobí, ale lehce opadává.

(Zdroj: Kaata.. Loni jsem je dělala, byli moc dobré, hnedka měkké)

 

 

 

 

 

 

 

Domů
Fotogalerie
Deníček
Jak rostu
Vzkazy
Video
 
Recepty
Oblíbené odkazy

 

Vánoční cukroví

Moučníky, dezerty, buchty, dorty

Vaříme pro kojence