Šlehačkové plněné rohlíčky:
50 dkg hladké mouky, 25 dkg Hery, 1/4 l šlehačky,
trochu soli, marmeláda
Vypracujeme těsto, necháme 2 hodiny v chladu
odpočinout. Po částech vyválíme placku asi 3 mm silnou a vykrajujeme
kolečka. Plníme marmeládou a zatočíme do tvaru rohlíčků a upečeme. Ještě
horké obalujeme v moučkovém cukru.
(Zdroj:Zuzka)
ČOKOLÁDOVOKAŠTANOVÉ KOŠÍČKY
2x tyčinka ledové kaštany,1/2
Hery, 2x čokoláda na vaření, 200g mletých ořechů vlašáků, moučkový cukr,
rum, menší paírové košíčky, něco na
ozdobu (ořechy baravné kuličky a pod)
Rozehřejeme čokoládu, Heru a Kaštany ve vodní lázni. Vedle si připravíme nam,leté
ořechy s rumem a cukrem (hustší kaše)
Do košíků vlejeme na dno čokošku pak lžičkou nandáme
hrudku smesky z ořechů a navrch zas čokošku. Ozdobíme a šup s tím do lednice
(Zdroj: Kaata)
Burgundské malinové věnečky
(časopis Diana recepty č. 17 2006)
3 vejce, 250g mouky, 250g moučkového cukru, 250g
másla nebo margarínu, 2 lžíce rumu, marmeláda,3 lžíce jablečného sirupu
Žloutky zpracujeme s 50g cukru, moukou a tukem,
nechat nejméně 1 hodinu odpočinout v chladu.
Z bílků, zbylého cukru a rumu ušleháme velmi tuhý
sníh. Bílkovou hmotou nastříkáme okolo kolečka, vykrojeného z těsta,
věneček.
Pečeme 12 - 15 minut na 175 C (horkovzduch na 160 C).
Po vychladnutí naplníme vnitřky věnečku rozehřátou
marmeládou se sirupem (můžeme přidat trochu třešňovice).
(Zdroj:Mirka)
Pusinky Čoko
140g cukru, 2 bílky
(sníh), 100g ořechů nebo mandlí (já dělám s mandlema), 100g čokolády
Ušlehat bílky, vmíchat cukr a strouhanou čokoládu
a ořechy. Upéct.
(Zdroj:
Mirka)
Vínové
koláčky:
300g hladké mouky speciál (může být i obyč
hladká), 250g hery, 7 lžíc bíleho vína
Vše zamícháme na křehké těsto, které se nechá min. 4
hodiny odležet v lednici (ideálně večer se umíchá, a druhý den se peče
).
Těsto se vyválí tak na tloušťku 4mm, vykrajují se
tvary dle libosti (odporučuji používat spíš menší formičky - srdíčka a pod.)
Pečeme v předehřáté troubě na 180-200°C do růžova.
(Koláčky se nafouknou a lehce zhnědnou ).
Obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým
cukrem
(Zdroj: Marylka)
Perníčky
3 vejce
200g práškového cukru
6 pol.lžic tekutého medu
100g Hery
600g hladké mouky (prosáté)
1 lžička sody bicarbony
1 lžička kypřícího prášku do perníků
1/2 sáčku koření do perníku např. Kotanyi Perník medový
2 vrch.lžíce kakaa
POLEVA:
1 bílek
130g prosátého cukru moučka
Vajíčka, cukr a Heru dobře promícháme, přidáme med, kakao a koření. Mouku
prosejeme, promícháme se sodou a práškem do perníku, vlejeme tekutou směs a
rukou vypracujeme těsto. Zabalíme do mikrot. folie a dáme do lednice nejméně
na 12 hod.
2-3 hodiny před pečením vyndáme těsto z lednice do teplé místnosti. Potom ho
prohněteme na pomoučeném vále a vyválíme na 2-3mm a vykrajujeme tvary.
Pečeme na pečícím papíře v troubě 170 -200C.
V prvních 2 minutách troubu neotvíráme. Po vyndání z trouby potřeme horké
perníky rozšlehaným vejcem.
Poleva: Bílek se vyšlehá na tuhý sníh a přidá se cukr. Když je polevá dobrá,
tak se tečka udělaná na talíři nerozteče a za chvíli ztvrdne.Když je řídká,
přidá se cukr, když tuhá tak citronová šťáva. Hodně tuhou se dobře zdobí,
ale lehce opadává.
(Zdroj: Kaata.. Loni jsem je dělala, byli moc dobré,
hnedka měkké)
|
Domů |
Fotogalerie |
Deníček |
Jak rostu |
Vzkazy |
Video |
Recepty |
Oblíbené odkazy |
Vánoční cukroví
Moučníky, dezerty, buchty, dorty